luni, 7 februarie 2011

POMPE DE CALDURA-PRINCIPII GENERALE















Principiul de functionare al pompelor de caldura (PDC) 
Pompa de caldura dateaza de la inceputul sec XX, odata cu inventarea frigiderului. 
La baza functionarii pompei de caldura, concureaza o serie de fenomene si legi ale fizicii:
Principiul al II lea al termodinamicii: "Caldura nu poate trece niciodata de la sine de la un corp cu temperatura mai joasa la unul cu temperatura mai inalta " ( enuntul lui Clausius)  
Descoperirea fizicianului Watt ca un gaz comprimat degaja caldura si invers, unul destins - absoarbe caldura.



 
In timpul functionarii pompei de caldura exista urmatoarele elemente:
  • corpul cu temperatura mai joasa (de exemplu temperatura mediului ambiant - aer, apa, sol) pe care il vom numi sursa rece ( si care ajunge in vaporizator);


 
  • corpul cu temperatura mai mica decit a sursei reci, numit agent frigorific ( acesta conform principiului enuntat poate prelua caldura sursei reci);


 
  • un corp care trebuie sa primeasca , de la agentul frigorific, caldura ( in condensator ), numit agent termic;





 
Agentul frigorific, are un punct de fierbere foarte scazut (cca -2 º C) si are proprietatea de a acumula energie transfomandu-se din stare lichida in stare gazoasa. El poate ceda usor aceasta caldura revenind la starea lichida initiala.  
In momentul in care agentul frigorific devine gaz prin preluarea caldurii sursei reci, acesta este introdus intr-un compresor (doar gazele se pot comprima - lichidele sunt incompresibile) iar in timpul compresiei (asa cum stim deja ) temperatura agentului frigorific creste cu citeva zeci de grade, suficient sa ajunga la o temperatura mai mare decat a agentului termic si sa-i poata ceda acestuia cadura .  
Dupa ce agentul frigorific cedeaza energia agentului termic, acesta revine treptat la starea initiala (lichida) si este trecut printr-un ventil de expansiune unde pierde presiunea acumulata in compresor



 
Ciclul dupa care functioneaza o pompa de caldura cu comprimare de vapori actionata electric este ciclul Carnot inversat.


 

Diagrama T-S a Ciclului Carnot inversat si ideal:
4 -1 > vaporizare
2 - 3 > condensare
3 - 4 > expansiune
Suprafata a = energia preluata din mediul
inconjurator
Suprafata b = energia consumata de compresor
a+ b = energia totala cedata agentului termic 
T=temperatura corpului care primeste caldura (agentul termic) [K]
Tu= temperatura corpului din care se extrage caldura (sursa rece) [K]
S = entropia (continutul de energie la o stare data) 
ε=coeficientul de eficienta (Carnot ): 
ε = T/(T-Tu)
 




 
De exemplu valorile temperaturilor la care functioneaza o pompa sunt:
Tu = Oº Celsius adica 273º Kelvin
T =35º Celsius adica 308º Kelvin
Eficienta pompei va fi:
ε = T/(T-Tu)= 308/(308-273) =8.8  
Diagrama T-S prezentata este pur teoretica.
Datorita pierderilor termice, mecanice, electrice eficientei, ε, este mult mai scazuta in realitate Se poate aprecia ca este cca. 50% din valoarea ideala.  
COEFICIENTUL DE PERFORMANTA REAL (COP- coefficient of performance ) DEPINDEDE DIFERENTA DINTRE TEMPERATURA SURSEI RECI SI CEA A AGENTULUI TERMIC.  
IN CONCLUZIE DACA SE DORESTE O EFICIENTA MAXIMA , ATUNCI DIFERANTA INTRE SURSA RECE (APA, AER, SOL) SI AGENTUL TERMIC TREBUIE SA FIE CAT MAI MICA. PENRU REALIZAREA ACESTUI DEZIDERAT SE VOR FOLOSI SISTEME DE DISTRIBUTIE A CALDURII CU TEMPERATURI COBORATE ( 30 - 40º C ) SI ANUME: INCALZIRE IN PARDOSEALA, IN PERETI, VENTILOCONVECTOARE.



 
Este esential ca in momentul cind se prezinta coeficientul COP unei pompe de caldura sa se precizeze TEMPERATURA sursei reci si TEMPERATURA agentului termic (bibliografia germana indica acest amanunt, de obicei cu notatii de genul W10/W35, EO/W35, LO/W50, BO/W35, etc.)  



 
Calculand raportul puterea termica produsa / (puterea cedata de sursa rece + puterea electrica absorbita de compresor) se constata ca acest raport corespunde cu coeficientul de performanta real, COP. 
Daca o pompa de caldura are COP= 5 ( precizand si ecartul de temperatura ) spunem de fapt ca respectiva pompa produce cu 1kW putere electrica, 5 kW putere termica.
Aceasta marime este numita coeficient de performanta.
Valoarea COP- lui este o valoare momentana (intotdeuna supraunitara). Pentru a putea stabili un COP cat mai apropiat de realitate se considera in calcul o perioada mai lunga (de ex. un an) si se stabileste un COP anual, care este evident diferit de cel momentan (de obicei la calcularea lui se tine cont de toate consumurile auxiliare, cum ar fi pompele de extractie, recirculare, etc).
Producatorii si furnizorii profesionisti de pompe de caldura indica acest COP in specificatiile tehnice precizand automat si ecartul de temperatura.



 
Coeficientul de performanta al pompei de caldura pentru regimul de racire (climatizare de vara) este denumit si EER (energetic efficiency of refrigeration) - eficienta energetica de racire.
In acest regim pompa de caldura urmeaza Ciclul Carnot normal (pompa "transformandu-se" intr-un veritabil frigider).
 

Valoarea EER are o importanta deosebita la dimensionarea pompelor de caldura reversibile deoarece necesarul de racire este mai mare decat necesarul de incalzire si in aceasta situatie puterea compresorului va fi data de necesarul de racire.  
In momentul de fata pompele de caldura foarte performante au un COP cuprins, in general, intre 3.5-5.5 si in mod exceptional depasesc aceste valori ( bineinteles la ecarturile minime de temperatura). Un exemplu in acest sens sunt anumite PDC  de la firmele THERMIA ,WOLF,ALPHA-INNOTECH



 
Clasificarea pompelor de caldura in functie de sursa rece si agentul termic:
  • PDC sol-apa ( sursa rece- solul, agent termic- apa) -in aceasta categorie includem si pompele de caldura cu vaporizare directa.
  • PDC apa-apa (sursa rece- apa, agent termic- apa);
  • PDC aer-apa (sursa rece- aerul, agent termic- apa)


 
Mai exista si cazurile sol-aer, apa-aer sau aer-aer. Ele sunt folosite in cazuri rare, la sistemele de incalzire, datorita eficientei scazute a agentului termic aerul (sistemele cunoscute sub denumirea generica de "aer conditionat" sunt de fapt pompe de caldura aer-aer iar COP-ul lor este sub 3).



 
Regimurile de functionare ale pompelor de caldura:
 
Pompele de caldura pot functiona, data este posibil sau se doreste acst lucru, fara ajutorul altor surse de caldura, tehnologia actuala permitand acest lucru fara probleme.  
Sunt posibile urmatoarelor regimuri de functionare:  
monovalent ( pompa de caldura este singura sursa de incalzire - folosind ca purtator energetic energia electrica) ;
bivalent - paralel (se foloseste o pompa de caldura simultan cu o alta sursa de caldura). In cazul in care sursa care functioneaza in paralel cu pompa de caldura foloseste energia electrica, sistemul este bivalent - paralel monoenergetic;
bivalent - alternativ (in aceasta situatie functioneaza pompa de caldura sau cealalta sursa de incalzire);
bivalent - partial - paralel;  



 
POMPA DE CALDURA SOL-APA. CALDURA PAMANTULUI 
Pompa de caldura sol-apa este o pompa foarte raspandita comparativ cu cea apa-apa. “Sursa rece" o reprezinta caldura solara acumulata in straturile superioare ale Pamantului. Incepind de la o anumita distanta in sol (cca15m), temperatura ramane relativ constanta. La fiecare 30m in adincime temperatura crescand doar cu cca un grad Celsius.
Daca suntem interesati doar de straturile superficiale, pina la adincimea de max 200-250 m, putem vorbi de o temperatura cuprinsa intre 8-16 grade Celsius.
Pentru o pompa sol -apa aceasta temperatura este ideala pentru producerea energiei termice. Pompa de caldura poate functiona doar daca temperatura "sursei reci" (deci a solului) nu depaseste 28-30 grade Celsius (cea minima fiind in jur de 8º C). Peste aceasta temperatura pompa sol - apa, si in general orice pompa de caldura, nu mai poate fi utilizata. Acelasi lucru este valabil si la temperaturi mai mici de cca 8º C. ??



 
Acest urias potential energetic aflat la mii de km adancime nu face obiectul folosirii pompelor de caldura. Caldura necesara functionarii acestora se extrage doar din straturile superioare (care sunt incalzite, de fapt, de la Soare) ,intre cca. 8º C si 30º C Folosirea pompelor in cooperare cu izvoare geotermale de mare adancime, ce au temperaturi de mii de grade C ( aceste izvoare numindu-se si" izvoare de roca fierbinte") este posibila doar dupa ce acestea din urma au pierdut potentialul si au ajuns la temperaturi compatibile cu functionarea unei PDC.



 
In straturile superficiale ale Pamintului distributia temperaturii este urmatoarea:



 
Captarea "sursei reci" la pompele de caldura sol-apa se poate face :
  • cu captatoare plane - ingropate la cca 1-1.5 m (se mai pot folosi captatoare sub forma de spirala sau kunette)
  • cu sonde de adancime - ce pot ajunge de la 50 la 100m (in cazuri speciale pot ajunge si la 250m)
  • cu vaporizare directa dispusa in captatoare plane din cupru


Sistemele de captare din sol mai sunt numite si sisteme cu "bucla inchisa"



 
Pompe de caldura cu captatoare plane



 
Un astfel de sistem se poate folosi in situatia in care dispunem de spatiu suficient in jurul cladirii pe care dorim sa o incalzim cu o pompa de caldura.
Necesarul de spatiu exterior este cca. dublu fata de suprafata locuibila incalzita (la o inaltime de max 3m).
Spatiul se micsoreaza proportional cu imbunatatirea anvelopei termice a cladirii.  
Puterea specifica de extragere a caldurii:
sol uscat necompactat 10W/mp
sol compact umed 20-30W/mp
sol ud nisip si pietris 40W/mp  
Materialul din care sunt realizate captatoarele este polietilena. Circuitul se ingroapa la 1-1.5m in sol, suprafata de pamint superioara captatoarelor putind fi cultivata.
Circuitul captatoarelor este umplut cu solutie antigel (glicol).
Avantajele sistemului: fiabil, simplu de realizat, investitie relativ mica, COP relativ ridicat.  
Dezavantajul principal al sistemului este necesarul ridicat de spatiu si faptul ca nu poate fi amplasat pe orice sol



 
Pompe cu sonde de adancime (sau verticale)



 
Sistemul se preteaza acolo unde exista spatiu suficient in jurul constructiei.
La dimensionarea sondelor se tine cont si de calitatea solului. Practic, daca nu exista prevederi legale speciale, forajele se pot executa pina la 250m.
In general sondele de adincime se foreaza la100m iar in cazul ca nu sunt conditii la 50m.  
Puterea de extragere a caldurii cu sonde de adancime:
  • sedimente uscate: 30W/m
  • ardezie basalt 55W/m
  • piatra densa cu conductibilitate termica ridicata: 80W/m
  • sol cu circulatie puternica a apei freatice: 100W/m


 
Distanta dintre sonde este de minim 5m.



 
Sistemul cu sonde verticale are acelasi principiu la baza cu cel al captatoarelor plane.  
Avantaje: fiabilitate ridicata, nu ocupa spatiu mare, COP ridicat (avind in vedere ca "sursa rece" este mai" calda" decat in cazul captatoatrelor plane), nu necesita aprobari speciale de mediu.  
Dezavantaje: investitie mai mare, necesita utilaje speciale, personal bine pregatit in executia lucrarii.  
Pompa de caldura cu vaporizare directa 
La sistemul cu vaporizare directa nu mai exista un circuit separat de captare, circuitul agentului frigorific avind rolul de circuit de captare, fiind ingropat direct in sol, devenind captatorul "sursei reci".
Acest circuit "direct" este realizat din teava de cupru fara suduri si cu un manson de protectie din polietilena.
Circuitul se ingroapa la cca. 1-1.5m si se aseaza pe un pat de nisip.
Avantajele sistemului sunt: COP foarte ridicat, fiabilitate mai mare fata de sistemul cu captatoare plane, se micsoreaza suprafata ocupata de captatoare fata de sistemul cu captatoare plane.
Dezavantaje: este limitata plaja de putere (astfel de sisteme in momentul actual nu depasesc 30-50kW).



 
POMPA DE CALDURA APA - APA



 
Pompa de caldura apa-apa are un rol deosebit de important in industrie sau in exploatarea la maximum a izvoarelor geotermale. Apele reziduale sau apele geotermale cu temp. maxime de 28-30 º C pot fi cu succes valorificate
In cazul apelor geotermale izvorul poate fi multiplicat prin folosirea in cascada a mai multor PDC. Evident se va tine cont de calitatea apei, acest impediment putind fi evitat prin folosirea unor schimbatoare de caldura adecvate (anticorosive).
Pompa de caldura apa-apa poate fi utilizata si prin exploatarea apei din lacuri, fluvii, ape de tunel, baraje (care au temperaturi > 8 º C).
Sistemul apa-apa este numit si sistem de captare cu bucla deschisa. Viteza de curgere a apei prin vaporizator nu trebuie sa depaseasca 0.8m/s
Acest tip de pompa de caldura poate realiza cel mai ridicat COP dintre toate tipurile la care ne referim.Un astfel de sistem apa-apa poate ajunge usor la un COP=5 si chiar il poate depasi daca este bine realizat si corect dimensionat.
De asemenea poate furniza puteri impresionante ajungand la mii de kW, pe o singura unitate sau cupland mai multe unitati de putere mai mica.
Cu toate acestea, pana la ora actuala, cel putin in Europa, nu este cea mai raspandita pompa de caldura.
Motivele sunt mai multe:
calitatea apei trebuie sa indeplineasca practic calitatea apei potabile;
apa extrasa din straturile freatice trebuie reinjectata in sol (putul de injectie trebuie sa fie amplasat la min. 15m in aval fata de directia de curgere a apei in panza freatica)
pentru fiecare kW termic instalat este necesar un volum minim de apa de 160litri/ora, adica 0.16mc/ora (la min 8 º C), debitul trebuind asigurat in orice moment de putul de extractie;.
in UE exista reglementari foarte stricte privind acest gen de foraje.  



 
Pompa de caldura aer-apa



 
Cu toate ca pompa aer –apa are cel mai scazut COP dintre toate pompele la care facem referire, ea este, alaturi de PDC sol-apa, una dintre cele mai vandute din Europa.
Sistemul aer-apa este un sistem relativ simplu de montat si nu necesita lucrari speciale de amenajare ( sapaturi, foraje, etc.)
Dezavantajul major al sistemului este faptul ca nu poate functiona monovalent la temperaturi foarte scazute (incepand de la cca.-15ºC).
Pot functiona bivalent- paralel monoenergetic prin folosirea unei rezistente electrice care intra in functiune la temperaturi foarte scazute ( sub -15º C). Datorita acestui fapt puterea de incalzire este limitata.



 
ALEGEREA SI DIMENSIONAREA POMPELOR DE CALDURA 
Pentru a putea alege corect o pompa de caldura pentru incalzire, trebuie sa fie cunoscute:
marimea obiectivului ce urmeaza a fi incalzit (suprafata locuibila si incalzita, inaltimea medie a incaperilor). Spatiul disponibil (neconstruit) din jurul obiectivului.
zona geografica in care se afla obiectivul;
posibilitatile de instalare a altor sisteme de incalzire (gaze, combustibil lichid,gaz lichefiat, etc.) ;
posibilitatile de la fata locului de valorificare a "sursei reci" (apa, aer,sol);
existenta altor surse de incalzire (pentru stabilirea regimului de functionare al pompei de caldura)
conditiile de alimentare cu energie electrica (retea mono- sau trifazata, puterea electrica maxima permisa pe racordul electric).  



 
Datele initiale necesare dimensionarii unei pompe de caldura pentru: 
  • o cladire cu suprafata de 350mp; inaltime medie a incaperilor H=2.75m. Curtea cladirii 300mp.
  • localizare; com.X, jud. Y;
  • alternative pentru combustibil: centrala cu gaz lichefiat sau combustibil solid ( lemne si carbune) sau incalzire electrica (in zona nu exista retea de gaze);
  • exista posibilitati de captare a sursei reci: apa freatica, aer,sol.
  • nu sunt prevazute alte surse de incalzire;
  • exista retea trifazata de energie electrica.





 
Alegerea pompei de caldura:
puterea pompei, 18kW (pentru acoperirea intregului consum*). In curtea obiectivului nu pot fi amplasate captatoare plane, deoarece necesita de minim 2 ori suprafata incalzita.
zona aleasa are conform statisticilor climaterice din Europa ( conform documentatiei) cca.1700 ore necesar incalzire/an;
in situatia in care ar fi existat retea de gaze, la pretul actual din Romania al gazelor naturale ( 230euro/1000mc ) ar fi fost recomandata o PDC cu COP cat mai mare pentru ca functionarea ei sa fie mai economica decat o centrala cu gaze si investitia in PDC sa fie rentabila. Fata de oricare alt sistem de incalzire existent in zona, orice tip de PDC ( chiar si cu COP mai mic) va fi mai economic. In aceasta situatie putem alege si sistemul sol-apa sau aer-apa.
In urma verificarii calitatii apei se constata ca aceasta nu indeplineste conditiile de calitate si debit impuse. De asemenea forajul in sol pentru sondele de adancime in zona este dificil, existand alternante de straturi (forajul este totusi posibil dar cu cheltuieli mari).
Nefiid prevazute alte surse suplimentare de incalzire, puterea aleasa nu se modifica;
Exista retea trifazata care suporta puterea PDC. (In situatia lipsei retelei trifazice se pot comanda si PDC monofazata dar de putere mai redusa. Recomandam aceste PDC numai in situatii speciale cand nu exista alternative.) 



 
Dimensionarea pompei de caldura: 
Conform normelor europene, calculul sarcinii termice necesare se raporteza la metrul patrat de suprafata, [W/mp], luandu-se in calcul inaltimea maxima a incaperii H=3m (inaltime tipica majoritatii incaperilor- In cazuri atipice se vor face corectiile necesare).
De exemplu daca o cladire are un necesar termic de 50W/mp si o suprafata locuibila necesara a fi incalzita de 350mp (H=3m) puterea termica a centralei termice (indiferent de tipul ei) va fi de 250mpx50W/mp = 12500W=12.5kW. (Inaltimea se specifica doar in cazurile atipice)
Dimensionarea corecta a unei pompei este esentiala pentru durata ei de serviciu . O pompa de caldura supradimensionata, pe langa faptul ca e mai scumpa, are un regim incorect de functionare cu porniri si opriri mai dese. O pompa de caldura subdimensionata, functioneaza mai mult si cu pauze mci. Totusi, este preferabil, daca nu exista alternativa, sa se subdimensioneze pompa (in anumite limite) decat sa se supradimensioneze. 
Datorita pretului relativ ridicat al pompelor de caldura, este neeconomic sa fie incalzite spatii prost izolate care solicita puteri termice ridicate. Este preferabila izolarea cladirii decat marirea puterii sursei de incalzire.



 
La stabilirea puterii unei pompe de caldura reversibile se tine seama de puterea de racire ( EER). Puterea de racire este intodeauna mai mare decat puterea de incalzire.  
Spre exemplu normele DIN 4701 referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cladirile incalzite din Germania sunt, in evolutia lor:
45-60 W/mp constructii noi (reglementare din 2002)
50-60 W/mp constructii noi (reglementare din 1995)
70-90 W/mp constructii realizate inainte de 1995
120 W/mp constructii vechi realizate fara nici un fel de reglementari  
In cazul unei cladiri cu izolatie termica foarte slaba investitia intr-o pompa de caldura nu este rentabila. Exista firme care interzic montarea pompelor de caldura pentru incalzire, in astfel de cladiri, pana la remedierea izolatiei termice.



 
  Pompe de caldura pentru apa menajera: 
Pompele de caldura pentru apa menajera pot fi realizate atasand un modul pompei de incalzire sau pot fi independente. In general pentru nevoile de apa menajera ale unei familii se recomanda o pompa de caldura dedicata acestui scop. De obicei aceasta este de tipul aer-apa (investitia este aproape identica cu a unui modul atasat).
 

Cf normelor DIN
Rezulta un necesar maxim de cca 50 l/zi persoana la o temperatura de cca. 45grade C

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu