luni, 7 februarie 2011

INCALZIREA IN PARDOSEALA HIDRAULICA


























 De ce incalzire prin pardoseala –DANGULV?





Sistemele de incalzire in pardoseala pot fi instalate in orice tip de podea, oferind confort caselor dumneavoastra (bucatarie, baie, hol, camere de zi, dormitoare), cladirilor publice (scoli, gradinite, sali de sport, camine de batrini, banci, birouri, biserici, supermagazine, restaurante), cladirilor industriale (hale de depozitare, hale de productie), pana la constructii de drumuri si poduri la incalzirea pentru topirea zapezii si a ghetii de pe suprafete deschise cum ar fi: zone de acces la garaje, trepte exterioare, parcari, piste de rulaj pe aeroporturi, piste de decolare si aterizare, poduri, terenuri de sport, stadioane.



Sistemul de incalzire in pardoseala se poate utiliza atat pentru cladiri si imobile noi cat si pentru cele in stadiu de renovare, in acest ultim caz sistemul de incalzire in pardoseala putandu-se monta chiar peste pardoseala veche.



Sistemele de incalzire in pardoseala asigura confortul maxim printr-o distributie optima a temperaturii pe verticala, si posibilitatea de control si programare exacta a climatului interior. Folosit ca sursa totala de incalzire, sistemul de incalzire in pardoseala va asigura tot necesarul de caldura al spatiului de incalzit, cu conditia unei izolari corespunzatoare a peretilor exteriori.



La sistemele de incalzire in pardoseala, prin asigurarea temperaturii uniforme pe toata suprafata pardoselii se obtine un grad de confort net superior fata de sistemul clasic de incalzire cu radiatoare si totodata o economie in functionare de pana la 30% prin controlul temperaturii de la nivelul pardoselii si a celei de ambient cu ajutorul termostatelor inteligente. Prin sistemul de incalzire in pardoseala se obtin 24-25 grade la baza podelei, 22 grade la nivelul corpului si 20 grade la nivelul tavanului; rezulta de aici un consum de energie mai redus comparativ cu sistemele clasice de incalzire cu radiatoare . NU ANTRENEAZA PARTICOLE DE PRAF


Date tehnice
Situatia ideala


In situatia ideala, temperatura la nivelul capului este de apx. 18°C, iar la nivelul picioarelor de apx. 22°C. In aceasta situatie, corpul uman se simte cel mai bine si datorita repartizarii uniforme a temperaturii pe inaltime nu se produc curenti de aer, care sa antreneze praful din incapere.





Incalzirea in pardoseala
Se apropie cel mai bine de situatia ideala, temperatura la care este capul este aproximativ egala cu temperatura la care sunt situate picioarele.

Nu se creeaza curenti de aer care sa anteneze praful in incapere. Caldura este uniform repartizata pe intreaga suprafata a camerei.




Incalzirea in calorifere



Este o situatie extrem de nefavorabila, temperatura de la nivelul capului este mult mai mare decat temperatura ca care sunt situate picioarele. Datorita faptului ca incalzirea se face punctual, se creeaza curenti de aer in incapere, care anteneza miscarea praful, iar caldura nu este uniform repartizata pe intreaga suprafata a camerei.



Temperatura incaperii conf DIN 4701:

• camere de locuit si odihna 20°C

• camere de baie 24°C

Valori indicate in normativul ASR:

• activitate sezand 19°C

• activitate in picioare 17°C

• birou 20°C

• baie 24°C

Conform DIN 1946 temperatura max. a incaperii nu trebuie sa depaseasca 26°C.



Suprafata de incalzirea pardoselei reprezinta si suprafata de contact cu corpul uman. Din motive medicale si psihologice nu trebuie depasite unele limite maxime de temperatura:

• incaperi de lucru sau alte incaperi care se lucreaza cu precadere in picioare

• birouri si incaperi de locuit

• coridoare, spatii de trecere

• bai, saune si hale pentru bazine de inot

Avantajele utilizarii incalzirii in pardoseala
Argumentele pro sunt nenumarate si toate la fel de importante pentru beneficiarul unui astfel de
sistem:
- siguranta 100%;

- distributie ideala a temperaturii;

- podeaua se pastreaza mereu la o temperatura confortabila;

- aspect estetic dand posibilitatea unei amenajari flexibile a spatiului si siguranta in exploatare datorita faptului ca elementele incalzitoare se afla sub pardoseala, turnate in sapa sau imediat sub parchet

- temperatura nu creste excesiv la tavan, se reduce consumul inutil de energie;

- ecologice;

- nu creeaza probleme persoanelor alergice;

- nu necesita intretinere sau consumabile;

- silentiozitate in functionare;

- temperatura se poate regla in fiecare incapere prin intermediul termostatului aferent incaperii;

- fiabilitate ridicata datorata functionarii la temperaturi mici (agentul termic care circula prin conducte, armaturi si echipamente are o temperatura de pana la 35-40°C)

- disparitia condensului de pe pereti;

- rezistenta foarte buna la coroziune si abraziune;

- rugozitate foarte mica, nu apar depuneri si totodata pierderile de presiune sunt mici;

- Se pot utiliza urmatorii furnizori de energie termica:

- centrale termice de orice tip (economie de energie 35-40%);

- pompe de caldura tip aer-apa, apa-apa , sol-apa (nu necesita alimentare cu gaz metan, asigura economie in plus de 50-70%)

- panouri solare cu vid pentru aport la incalzire pana la 50%

-centrale electrice


-centrale pe combustibil solid(peletti,lemne,etc)


Incalzirea prin pardoseala; planificare si executie


Sistemul de incalzire in pardoseala este unul inertial si de aceea necesita asocierea lui cu o automatizare performanta pentru un control strict pe fiecare bucla in parte.
Incalzirea prin pardoseala, numita inca „Pardosea radianta”, realizeaza transferul termic preponderent prin radiatie termica. Radiatia termica este un fenomen de transfer al energiei termice prin unde electromagnetice, care transporta o anumita cantitate de energie termica, absorbita de corpurile intalnite in cale.

Pentru realizarea incalzirii in pardoseala este necesara o planificare si o executie riguroasa, chiar si conceptul cladirii in care va fi montat sistemul difera fata de cel pentru cladirile unde se va realiza un simplu sistem cu corpuri statice de incalzire.

Este recomandat a se apela la un proiectant in domeniul instalatiilor care sa realizeze un proiect dupa care instalatorul sa execute pe santier usor, corect si cat mai ieftin un sistem cu o eficienta maxima.
In principal, in planificarea pardoselilor radiante un pas important este calculul cat mai exact al necesarului de caldura, pentru a nu se supradimensiona sistemul, ceea ce ar duce la costuri suplimentare inutile.

In continuare, printr-un calcul se determina in functie de finisajul pardoselii si a necesarului de caldura al incaperii respective pasul de amplasare al tevilor si numarul circuitelor, la care se tine seama de faptul ca lungimea unui circuit trebuie sa fie de cel mult 1sn.
Cunoscand pasul si numarul de circuite se poate alege un distribuitor care se va amplasa pe cat posibil in centrul de “greutate” al zonelor de circuite. Sistemul este mai usor de echilibrat din punct de vedere hidraulic, daca toate circuitele sunt pe cat posibil apropiate ca lungime.

Etapele care trebuie respectate in vederea realizarii practice a acestui sistem sunt urmatoarele:

 


Curatarea planseelor pe care se va monta incalzirea prin pardoseala, in scopul eliminarii tuturor asperitatilor;


Montarea in lungul tuturor peretilor a benzii de dilatatie


perimetrala, care are rolul de a prelua dilatatiile inspre pereti ale sapei, care urmeaza a fi turnata;


Montarea izolatiei termice pe planseele unde va fi incalzire prin pardoseala;



Izolatia termica va fi din poilistiren extrudat de min 3 cm/29;30 kg/mc la parter,etaj;



Acoperirea termoizolatiei cu o folie de polietilena, care are rolul unei bariere de vapori si totodata protejeaza izolatia termica;



Montarea sinelor si/sau a unei plase de sirma pentru fixarea tevilor;



Montarea circuitelor din pex cu strat EVOH(bariera de oxygen) si legarea acestora la D-C;



Turnarea sapei. Grosimea sapei va fi de min.4 cm. Un rol important in aceasta etapa il constituie introducerea in mixajul sapei a unui aditiv de elasticizare



Montarea pe sapa a finisajului dorit, gresie etc------ se exclude montajul parchetului de orice fel ,pe sapa!!



Parchetul se va monta in felul urmator:




























Se monteaza izolatia din polistiren extrudat de minim 3 mm


Se fac , canale ptr introducerea tabliilor din compozit de aluminiu ptr o difuzie termica egala pe intreaga suprafata a parchetului(nu necesita parchet special)


Se aseaza teava pex in canalul tabliilor si se cupleaza la d-c

Se monteaza o folie de protectie din polistiren extrudat cu orificii ptr a permite circulatia aerului si care are si rol antifonic.

Se monteaza parchetul



La alegerea materialelor care vor fi folosite la realizarea pardoselii radiante trebuie sa fim foarte exigenti, deoarece acestea, dupa ce sunt ingropate in sapa/sub parchet, trebuie sa reziste o perioada lunga solicitarilor expuse.


 

 

INCALZIREA IN PARDOSEALA – PUNEREA IN FUNCTIUNE


FOARTE IMPORTANTNu incepeti operatiunea de punere in functiune inainte de maturarea completa a sapei de beton, adica nu inainte de 21de zile de la turnarea sapei. Pina acum, adica pe toata perioada de turnare, priza si intarire a betonului de sapa, instalatia a ramas plina cu apa si mentinuta la presiunea retelei de alimentare cu apa.
ATENTIE – Nerespectarea acestor reguli poate conduce la serioase deteriorari ale pardoselii (fisuri, denivelari, etc.)



PASUL 1 – Porniti instalatia si reglati temperatura pe tur la 25 grade Celsius, operand asupra instalatiei de automatizare si verificaind pe termometrele din cofretele de distributie. Se regleaza robinetul termostatat la 25 grade Celsius

PASUL 2 – Mentineti instalatia in functiune, la aceasta temperatura, timp de trei zile, fara oprire.

PASUL 3 – Incepeti sa cresteti treptat temperatura de tur astfel incit dupa alte trei zile sa ajungeti la valoarea nominala stabilita pentru functionarea in regim normal – 45 grade Celsius. Se regleaza robinetul termostatat la 45 grade Celsius.

PASUL 4 – Mentineti instalatia in functionare continua inca patru zile la temperatura nominala.

ASADAR – punerea in functiune a unei instalatii de incalzire prin pardoseala este o operatiune care dureaza nu mai putin de 10 zile !


Dupa acesti patru pasi se poate considera instalatia pusa in functiune. De acum inainte, se poate trece la executarea finisajului pardoselii (gresie, mocheta) iar instalatia de incalzire se poate exploata in conditiile normale de functionare.


 

 

   COMPONENTA Automatizare



 

















- distribuitoare inox(tur+retur),tratate epoxidic la interior.


- electrovane variabile - cu inchidere si deschidere progresiva .Electrovanele variabile incep sa inchida bucla in trei minute in momentul in care primeste comanda  de  la termostat pt a nu crea socuri(cap de berbec) in bucla si in instalatie



- fluxometre/debitmetre cu actionare manuala(se regleaza o singura data la PIF)



- pompa cu turatie variabila si lagare ceramice(nu din plastic) - care isi mareste sau isi micsoreaza turatia in fct de nr de bucle care sunt deschise la un moment dat : grundfos alpha 2



- robinet termostat cu termostat detasat



- master control (unitate centrala de comanda)



- termostate de ambient WIRELESS – nu interfereaza cu nici un aparat electric sau electronic


 
- antenna



- shunt de amestec



- dopuri



- aerisitoare



- robineti golire


 

-conectori adaptori ptr diferite diametre

Si un filmulet care sper sa fie interesant:
http://www.youtube.com/watch?v=Gk8yZ1PSHZI

34 de comentarii:

  1. Super blogul, prezentarea.
    Exista vreo regula in proiectarea traseului tevilor ? Cred ca ar trebui sa fie in functie de dimensiunea camerei (traseu elicoidal, liniar....)
    Daca se poate monta orice tip de pardoseala: parchet laminat, piatra, gresie...
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, exista o logica cand iti pui incalzire in pardoseala. Exista un soft ExpertKit pentru proiectarea incalzirii in pardoseala, care tine cont de suparfata camerei, peretii exteriori, materialul din care sunt facuti peretii, daca exista izolatie, tipul pardoselei....etc.

      Ștergere
  2. mda, frumos. stiam avantajele IP dar, din pacate, cand am turnat shapa, n-aveam bani de IP. acu am gresie pusa...asta e, e prea tarziu.
    oricum, foarte buna prezentarea ta pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca aia este incalzire in pardoseala facuta corect atunci inseamna ca si mos craciun poate sa faca asa ceva !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua, vad ca sunteti un cunoscator al acestu sistem de incalzire. Stau la casa si sistemul a fost montat de fostul proprietar. Nu cunosc domeniul dar ceva nu mi se pare ok la cum functioneaza: pe termostatul de camera am setat temp la 25 grade isn camera copilului -are sub 2 luni si noaptea sunt - 2 grade....sistemul de IP functioneaza dar daca pun mana pe parchet nu mi se pare cald. Temperatura in camera unde o monitorizez este de 22-23 grade. Parchetul e de stejar triplu stratificat.s-a montat cu ceva lipici special pt sapa si incalzire in pardoseala. Temperatura pe circuitul ip este 40 si retur 30. Centrala merge de rupe...consum la energie electrica...totusi este ok ca parchetul sa nu fie cald? Sistemul ip este cu apa calda, tubulatura iponor. Am setat termostatul de la ip pe 27 grade, mi s-a spus sa fie cu 1 grad peste cat setez termostatul de temperatura din camera. Am niste " robineti" rosi cu litru/ min...pe astia i-am deschis la indicatorul de 2 si 3 litri. Ar tb sa mai urmaresc ceva sau sa schimb ceva setari? Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Va rog sa imi trimiteti orice intrebare pe mail :
    gelunechifor@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura problema a incalzirii in pardoseala este aceea ca aportul de temperatura se face mult mai lent decat la o incalzire clasica cu calorifere , adica va incalziti casa in ~ 5-6 h fata de sistemul clasic in 1-2h ,asta este hiba sistemului "IP" . Dar nici unul din meseriasii in domeniu nu spun aceasta chestie , folositi-o totusi cu un alt sistem in paralel sau pana temperatura ajunge la cea dorita .

      Ștergere
    2. Vreau sa-i raspund domnului Anonim , eu sunt beneficiarul unei incalzire electrica in pardoseala si nu am decat cuvinte de lauda . Da este adevarat partea cu 4-6 h/zi ca si timp de functionare a sistemului , dar daca faceti un calcul rapid , la o putere instalata de 150 W /mp * 80 mp (instalati ) * 4-6h/zi * 30 zile = 1440 kW - 2160 kW / luna * 0,27 Ron /kW ( tarif CTP ) = 388 - 583 Ron / luna la o casa de 130 mp locuibili ceea ce nu mi se pare mult ;)

      Ștergere
  6. va rog sa-mi trimiteti documentatia pentru automatizarea (master control) si pentru termostatele wireless la adresa avarga_tm@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  7. va rog daca aveti sa-mi trimiteti o sectiune de zona unde este IP cu sapa si uscata (de exemplu intre o baie cu gresie si o camera cu parchet) atat pentru parter cat si pentru etaj la adresa avarga_tm@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  8. D-le Gelu , apreciez foarte mult ceea ce faceti pt oameni . Va urez succes .

    RăspundețiȘtergere
  9. Bună ziua,
    Mă interesează realizarea unei încălziri prin pardoseală, dar am o neclaritate încă din primul pas.
    Din ce am văzut, între ţeava tip pex şi ţeava de cupru de 16mm, nu este o diferenţă considerabilă de preţ.
    Pe de altă parte, fără a avea motive justificate tehnic, înclin să am mai multă încredere în ţeava de cupru.
    Deci, dacă diferenţa de preţ nu este determinantă, şi presupunând, în cazul ţevii de cupru, că îmbinările vor fi impecabile, ce motive pot determina alegerea ţevii tip pex în defavoarea cuprului ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. E clar ca daca va permiteti sa montati teava de CU ar fi foarte bine. Din punctul meu de vedere nu se justifica diferenta de pret versus calitate. Stiu ca teava de pex cu bariera de oxigen este cca 4 lei iar Cu cel putin dublu.De asemenea acum exista si teava peX cu bariera de oxigen la mijloc-Pentagol-cu calitati excelente ptr IPAT. Ideea este ca ma bucur ca vreti sa va montati IPAT !!

    RăspundețiȘtergere
  12. Intre timp s-a scimbat si modelul de GPA(grup de pompare si amestec) cu unul adapta la pompele autoadapt

    RăspundețiȘtergere
  13. Mulţumesc foarte mult !
    Din ce mai frunzărisem pe net, rămăsesem cu oarecari temeri venite din aprecieri cum că pot apărea probleme din cauza vibraţiilor, precum şi un posibil nivel de zgomot deranjant.
    Deoarece am încredere în opinia dumneavoastră (oricum, e limpede că sfaturile se dau pe pielea celui care le primeşte, deci responsabilitatea aplicării revine exclusiv sfătuitului :) ), mă voi gândi serios la ţeava de cupru de 15 sau 16 mm.
    Am o ultimă întrebare: nu am înţeles formularea "lungimea unui circuit trebuie sa fie de cel mult 1sn", şi vă rog să-mi lămuriţi acest aspect.
    Încă o dată, mulţumesc !

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Vibratiilor cui ? Nu vibreaza nimic atita timp cit nu exista aer in instalatie.
    Sfaturile se dau nu pe pielea d-vstra ci pe experienta mea !:D
    Lungimea unui circuit poate fi de maxim 120 de m in teorie dar am observat in practica ca o lungime de maxim 90 m /bucla inclusiv distanta de la incapere la D-C duce la un randament si o viteza de reactie muult mai bune decit in cazul circuitelor f lungi.

    http://www.el-mont.ro/resources/Noul_sistem_de_automatizare_pentru_IP.pdf

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte bine ca a-ti inclus si filmuletul in articol. Va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna ziua.
    Incerc si caut un raspuns calificat daca se merita incalzirea prin pardoseala la un apartament cu 2(doua) camere?
    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  18. Sigur ca se merita IPAT la apartamenta ca si la casa ca si la orice alt spatiu daca este executat si proiectat corect.

    RăspundețiȘtergere
  19. Si prin "proiectat corect" va referiti la o persoana autorizata banuiesc?
    Intrebarea e: imi puteti face Dv. un calcul, estimativ bineinteles, ca sa pot face o comparatie, sau eventual chiar un proiect?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  20. Adresa de mail este : gelunechifor@yahoo.com unde pot fi contactat.

    RăspundețiȘtergere
  21. As vrea sa va deranjez cu o intrebare. Cum este mai rentabil raport calitate pret, montarea unei IP : clasic cu extrudat, folie, STM, teava si sapa sau - placa cu nuturi, teava , STM si sapa ?

    RăspundețiȘtergere
  22. Da, prezentarea e foarte frumoasa si foarte convingatoare. As dori si eu sa vad daca se poate mai multa documentatie in ceea ce priveste partea de automatizari – controllere. Am cautat pe Internet dar cam tot ce am gasit relevant a fost asta - automatizari instalatii de incalzire . Ce mi-a placut la exemplul mai devreme mentionat e faptul ca produsele, indiferent ca sunt automatizari pentru panouri solare, pompe de caldura, instalatii de apa calda menajera, toate au o tehnologie bazata pe inteligenta si simplitate, ceea ce zic eu ca e indicat. Produsele sunt de altfel marca Sorel, un brand german de renume, si m-a suprins placut faptul ca exista o asistenta tehnica, o simulare pe calculator, un sistem de operare in mai multe limbi si un ajutor la setarea sistemului, plus un raport bun calitate-pret, ceea ce evident conteaza. Sper sa gasesc si aici ceva asemanator sau de ce nu mai bun, dar o documentatie mai amanuntita ar ajuta. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna Ziua, puteti sa-mi acordati un ajutor cu privire la instalatia in pardoseala la o casa( parter fara garaj), dimensionare aproximativa, numar circuite?, am nevoie de un proiect? multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna, la ce valoare tre sa fie debimetrele setate si cum se regleaza cate unul?

    Merci!

    RăspundețiȘtergere
  25. buna poti sa ma sfatuiesti intr-un caz un pic mai aparte in sensul ca...
    la etej am deja turnata sapa si as vrea sa pun incalzire in pardoseala cu pex de 10 mm peste care sa torn sapa autonivelanta doar cat sa acopar tevile mentionez ca nu ma pot ridica mai mult de 12/13 mm de finisat nu stiu ce voi face
    mersi mult.

    RăspundețiȘtergere
  26. buna poti sa ma sfatuiesti intr-un caz un pic mai aparte in sensul ca...
    la etej am deja turnata sapa si as vrea sa pun incalzire in pardoseala cu pex de 10 mm peste care sa torn sapa autonivelanta doar cat sa acopar tevile mentionez ca nu ma pot ridica mai mult de 12/13 mm de finisat nu stiu ce voi face
    mersi mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca aveti un grup de amestec (GPA) care sa mixeze corect puteti incerca. V-a facut cineva o simulare pentr necesarul termic ?

      Ștergere
  27. Am o problema cu debitul de la pardoseala este de 1,5 cam putincum as putea creste acest debit

    RăspundețiȘtergere