luni, 7 februarie 2011

PEXGOL SI SISTEMUL PIPE IN PIPE

PEXGOL

CE ESTE TEAVA PEXGOL?
Ales pentru a defini o familie de tevi, PEXGOL  reprezinta un brand international, rezultat din alaturarea denumirii produsului, tevi de tip PEX, si primele litere din numele producatorului GOLan Plastic Products.
Tevile din polietilena reticulata sunt realizate prin procedeul de extrudare si sunt utilizate pentru echiparea instalatiilor cu apa potabila, rece si calda, de incalzire, aer comprimat si aer conditionat. Datorita rezistentei deosebite la actiunea substantelor abrazive si corozive teava de tip Pe-x este ideala pentru utilizarea in industria chimica si petroliera.
Se produc tevi din polietilena reticulata de urmatoarele tipuri :
  • pentru Pn 10 bar,  SDR 16,2  (S 7,6) cu Dn 63-500 mm
  • pentru Pn 12 bar,  SDR 13,6  (S 6,5) cu Dn 63-450 mm
  • pentru Pn 15 bar,  SDR 11     (S 5)   cu  Dn 25-355 mm
  • pentru Pn 24 bar,  SDR 7,4    (S 3,2) cu Dn 12-225 mm     
  
Tevile PEXGOL sunt fabricate dintr-un tip special de polietilena – HMW-HDPE, o polietilena cu densitate mare (HDPE) si cu o greutate moleculara foarte mare (HMW). In timpul procesului de productie, materialul brut este prelucrat la temperaturi si presiuni foarte mari, in prezenta unui catalizator special. Se realizeaza astfel o legatura / transpunere in cruce, incasabila, intre moleculele adiacente, lungi, ale polietilenei. Ca rezultat al reticularii, se formeaza o retea tridimensionala, formata dintr-o succesiune de legaturi ce contin un atom de carbon si doi atomi de hidrogen, iar teava poate fi considerata o singura molecula enorma.




Polietilena reticulata este un material termo-elastic cu o foarte buna stabilitate dimensionala la temperaturi mari.
Procesul de reticulare confera tevii proprietati imbunatatite, precum:
  1. Rezistenta la coroziune si presiune la temperaturi ridicate
  2. Rezistenta exceptional de mare la abraziune
  3. Rezistenta chimica unica
  4. Durabilitate excelenta la temperaturi ridicate
  5. Rezistenta mecanica deosebita
  6. Frecare interna extrem de redusa, coeficient C = 155 in formula Hazen-Williams
  7. Longevitate foarte mare
  8. Rezistenta aparte la tensionare; aparitia crapaturilor longitudinale sau a altor fisuri datorate tensionarii este, practic, exclusa
  9. Deformare mica
  10. Imposibilitatea aparitiei depunerilor din sedimente de piatra
Aceste proprietati ofera multe avantaje comparativ cu tevile normale (care nu sunt reticulate):
1. Presiune mare de lucru – pina la 24 bari
2. Temperatura de lucru mare - pana la 95°C si mai mare, pe perioade de pina la 72 ore
3. Durabilitate excelenta in medii corozive dure:
- industriale
- canalizare
- apa marina
- sol coroziv
4. Functionarea optima nu este influentata de modul de asezare a tevilor.
5. Pierderi mici tehnologice, la capete, ce permit economii considerabile.
6. Unicitate - pozarea tevilor PEXGOL in santuri fara nisip sau direct pe piatra.




     
Dezvoltarea Lenta a Fisurii
Tevile obisnuite din polietilena sunt limitate la o temperatura de lucru de pana la  40°C (conform standardului ISO 44270). Acestea sunt, de asemenea, foarte sensibile la zgarieturile datorate manevrarii neglijente in timpul transportului si asezarii necorespunzatoare. La tevile care nu sunt reticulate ( precum PE, PP sau PB), pot aparea crapaturi dupa cativa ani. Aceste fisurari datorate presiunii apar ca rezultat a tensiunii interne sau a presiunilor externe cum ar fi indoirea tevii sau impregnarea cu piatra (ca urmare a asezarii pe o suprafata de sprijin, saraca in nisip).
Acest fenomen este cunoscut si sub numele de D.L.F.: Dezvoltarea Lenta a Fisurii. Sensibilitatea la crapare prin presiune este o caracteristica proprie tevilor ce nu sunt reticulate.
D.L.F. nu apare la tevile PEXGOL datorita structurii tridimensionale a conductelor reticulate care impiedica complet dezvoltarea unor astfel de fisuri.
Excelenta rezistenta a tevilor PEXGOL la D.L.F. fac din acestea o alegere ideala pentru aplicatii industriale, transportul gazului, sisteme de canalizare, chimice sau obisnuite.




Tevile PEXGOL sunt utilizate pentru realizarea retelelor industriale sau de alimentare cu apa rece si calda, precum si in instalatiile de incalzire in pardoseala. Datorita rezistentei mecanice deosebite, PEXGOL este materialul ideal pentru transportul materialelor abrazive si a substantelor corozive.
In general, in instalatiile industriale, durata de viata a tevilor din metal sau din plastic este extrem de scurta. Celelalte materiale utilizate, de tipul inox, aluminiu, s.a. sunt scumpe si necesita costuri mari de intretinere. Tevile Pexgol ofera o solutie eficienta si economica pentru astfel de utilizari.  Astfel, pot fi transportate, chiar si pe distante mari, diferite materiale chimice : compusi din fosfat, nisip, deseuri industriale, combustibili, ape reziduale, etc.






Sistemul Pipe-in-Pipe(teava in teava)







 









































Tevile PEXGOL au primit aprobari si agremente internationale de utilizare in instalatiile de alimentare cu apa potabila. Conform Avizului Sanitar nr. cod Ig.W. / nr. 469 din 20.09.2005 emis de Comisia de Avizare din cadrul Ministerului Sanatatii - Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, tevile PEXGOL si MULTYGOL au primit permisiunea de a fi comercializate si utilizate in Romania pentru retele si instalatii de alimentare cu apa potabila.
















































Avizarea a fost data pentru tevile de tip Pex-a si Pex-c, produse de Golan Plastics Products in Israel si importate in Romania de SC EL MONT SRL Bucuresti. Interesant este faptul ca, in tevile din Pex-a si Pex-c, nu apare legionella.

Legionella este o bacterie Gram negativ ce cuprinde specii care cauzeaza legioneloza sau boala legionarului (Wikipedia). Are o arie de raspândire larga cuprinzând 48 specii si 70 serogrupuri. În general compozitia chimica a peretelui celular (aranjarea diferitelor oze) determina antigenitatea acestor organisme.Legionella a fost identificata împreuna cu amoeba si cu reprezentanti din genul Francisella.

Este principalul agent ce cauzeaza boala legionarului, si a formei mai usoare numita febra Pontiac. Ea se transmite pe calea aerului, fiind inhalata cu usurinta. Se pare ca o sursa importanta ar fi turnurile de racire ale instalatiilor de aer conditionat si fântânile. Ca surse naturale se poate întâlni în pâraie sau helestee.

Odata intrata, bacteria incubeaza o perioada de circa 2 saptamâni. Simptomele includ simptome asemanatoare cu cele ale gripei : febra, frisoane ai tuse uscata. În cazul stadiilor avansate, apar probleme gastrointestinale, afectarea sistemului nervos, diaree, greata. Oricum se pare ca evolutia bolii depinde foarte mult de starea generala a individului, evolutii grave având loc la pacientii spitalizati sau imunodeprimati.

Sunt de notorietate situatiile de infectii cu legionella cauzate de perioada lunga de stationare a apei in interiorul conductelor de alimentare cu apa potabila. Este cunoscut faptul ca legionella apare in conditii de "apa linistita", la temperaturi ce variaza intre 25 si 50 grade Celsius. Exista studii in domeniu care sustin ca legionella poate rezista la temperaturi ce se apropie de temperatura de inghet, precum si la temperaturi de 60 grade Celsius.

Riscul de aparitie a bacteriei in cladirile locuite de una-doua familii este foarte mic deoarece reteaua interioara de apa este redusa ca dimensiuni, iar frecventa de circulatie a apei in cicluri complete este extrem de mare.  Nu acelasi lucru se poate spune si in cazurile imobilelor mari sau a cladirilor publice sau administrative, spitale, scoli, cantine, internate, hoteluri, piscine,etc.

In aceste situatii contaminarea poate fi cauzata de :

- sistemele de apa utilizate mai putin sau, chiar, deloc - asa numitele "tevi moarte'

- sistemul de ventilatie

- sistemul de canalizare

- incalzitoarele de apa calda - cafetiere, automate de ceai  si cafea, etc.

De cele mai multe ori, aparitia legionellei este cauzata de greselile facute in timpul proiectarii, instalarii si asamblarii cladirilor si instalatiilor din interiorul acestora. Calitatea materialelor din care sunt facute tevile este foarte importanta. Se stie ca legionella apare, in special, in interiorul conductelor cu suprafete imperfecte, de genul : fier, otel, cupru, plastic - de orice tip, ceramica, sticla.

Tevile de Pex-a si Pex-c nu au aceasta problema, a suprafetelor interioare striate sau cu gauri, ce ar putea cauza aparitia legionellei. Din acest motiv ele sunt perfecte pentru retelele si instalatiile de alimentare cu apa potabila.  
Si 2 filmulete:

4 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Domnule Nechifor, vreau sa fac instalatia pentru calorifere la noua casa si vreau sa o fac cu sistemul PIP.

    Am cautat sistemul acesta si singurii la care am gasit sunt cei de la Prodimar.

    Am sunat la firma si mi-au spus sa-mi fac un necesar de materiale si sa le trimit oferta pe mail.

    Nimic deosebit pana aici. Daca se poate sa ma ajutati cu necesarul de materiale in cazul in care la parter am 5 calorifere, iar la etaj 6.

    Lungimea tevilor este deja calculata de mine, ce nu stiu eu,nu stiu care sunt mufele care trebuiesc pentru a ma lega la distribuitor si la calofifere din produsele pe care le au ei pe site, sau chiar daca nu le au pe site afisate sa stiu sa le cer, ca sigur le au in magazin.

    Daca aveti alta varianta mai ieftina decat cea de la Prodimar va rog sa imi puneti in vedere.

    Mentionez ca am optat pentru teava PIP Pex-B si instalatia va fi executata de mine.

    eduard_iancu@yahoo.com

    Cu stima,
    Eduard iancu

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua. Spuneti-mi va rog, tubul pexgol se gaseste doar in Bucuresti la Prodimar sau sunt si alti distribuitori in tara? Pe internet am gasit doar la ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere